Buurtinterventieteam Notenbuurt Den Haag

Bewoners van de Notenbuurt zien de onveiligheid in hun buurt toenemen. Daarom trekken ze zelf de gele hesjes aan om autobranden, inbraken en drugsoverlast te voorkomen. © Peter Franken

Buurt is autobranden beu en begint een buurtwacht

AD 01.02.2020 Autobranden, inbraken en drugsoverlast. De bewoners van de Haagse Notenbuurt zijn het zo zat dat ze een buurtinterventieteam opzetten. Ze willen daarmee voorkomen dat individuele wijkbewoners het recht in eigen hand nemen. ,,Er zijn al mensen die zeggen: als we hem te pakken krijgen, maken we hem af.’’

Bewoners van de Notenbuurt zien de onveiligheid in hun buurt toenemen. Daarom trekken ze zelf de gele hesjes aan om autobranden, inbraken en drugsoverlast te voorkomen.

 

De bewoners van de Notenbuurt zagen het afgelopen jaar met lede ogen aan hoe steeds vaker auto’s in de straat in vlammen op gingen. Toen ook de ouderen in de wijk keer op keer te kennen gaven dat ze eigenlijk de deur niet meer uit wilden omdat ze bang zijn voor inbrekers, moest er iets gebeuren, vond onder anderen Jacqueline.

Lees ook;

Lees meer

‘Den Haag heeft hoogste kringloopdichtheid van Nederland’

Lees meer

Cijfers

Ze nam het initiatief om het buurtinterventieteam op te zetten. ,,We hebben nu al negen autobranden gehad, sinds februari vorig jaar”, vertelt Jacqueline, die niet met haar achternaam in de krant wil. ,,Dat was in februari en maart, en in december begon het weer. We hebben bij de politie aan de bel getrokken, maar die zeiden dat de cijfers nog te laag waren, in vergelijking met andere wijken.” De inbraken doen zich vooral voor in buurten rondom de Notenbuurt.

Dus besloot Jacqueline twee weken geleden ‘na de zoveelste autobrand’ om samen met buurtgenoten het heft in eigen hand te nemen. Nu surveilleren de buren met herkenbare gele hesjes aan ’s avonds op onregelmatige tijden. ,,Wijkbewoners werden echt onrustig.”

Cameraatje

 

Maar het surveilleren is niet het enige dat de buurt doet. ,,Sommige mensen hadden al een klein cameraatje voor het raam, maar nu komen er steeds meer camera’s in de wijk gericht, zodat iemand ze misschien een keer op beeld heeft. Een persoon heeft er al een aan de gevel en mijn eigen huis heeft straks ook camera’s aan de buitenkant.”

Eigenlijk wil Jacqueline liever dat de politie vaker komt surveilleren om de brandstichter te pakken. ,,Ik snap ook dat er onderbezetting is bij de politie en dat onze cijfers misschien niet zo erg zijn als die van andere wijken. Maar wij zien hier wel gewoon een toename. Er zijn al mensen die zeggen: als we hem pakken, maken we hem echt af. Dat wil je ook weer niet.”

Geen gekke dingen

Ook handhavers van de gemeente ziet ze niet vaak genoeg. ,,Als ze er zijn, rijden ze met die auto linea recta de wijk door. We willen dat zij meer komen surveilleren en misschien te voet in de wijk komen op verschillende tijdstippen. Zodat mensen zien dat ze hier geen gekke dingen moeten doen en dat we ze in de gaten houden.”

We hebben veel ouderen in de wijk die al als de dood zijn voor babbel­trucs, aldus Jacqueline.

Want een gevoel van onveiligheid dringt zich volgens Jacqueline steeds meer op bij de wijkbewoners. ,,We hebben veel ouderen in de wijk die al als de dood zijn voor babbeltrucs, die ’s avonds de deur niet meer uit willen. En mensen met kinderen willen niet dat hun kinderen door drugsdealers worden aangesproken. De onrust is groot op dit moment. Het is nu zelfs moeilijk om vrijwilligers te vinden met Halloween, omdat mensen bang zijn dat er dan wordt ingebroken als ze er niet zijn.”

Stadsmarinier

De politie is op de hoogte van de autobranden. ‘Deze branden hebben uiteraard onze aandacht en worden onderzocht’. De politie ziet de buurtpreventieteams ‘in zijn algemeenheid’ als een positieve ontwikkeling. Loosduinen telde al zes buurtpreventieteams, voordat de Notenbuurt zich verenigde. Raadslid Janice Roopram van Groep de Mos vraagt het college om actie te ondernemen en stelt een ‘stadsmarinier’ voor.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.